Herren känner dej & tar vård om dej, han hjälper dej att klara av din dag!


I psaltaren 139 vers 1 – 5 står det: Herre, du rannsakar mig och känner mig. Om jag sitter eller står vet du det, du förstår mina tankar fjärran ifrån. Om jag går eller ligger ser du det,
med alla mina vägar är du förtrogen.
Innan ordet är på min tunga vet du, Herre allt om det. Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand.

Kung David hade upptäckt att Herren vet allt om oss, han känner oss helt och hållet. Han vet vad vi tänker, han vet var vi är, han vet vad vi behöver.

David hade problem många gånger i sitt liv. Både problem som han själv var orsak till t.ex. äktenskapsbrottet med Bat-Seba, det står om David och Bat-Seba i 2 Sam kap 11, och problem som andra förorsakade t.ex. problem med Absalom som ville ta makten och bli kung, det står om Absaloms uppror i 2 Sam kap 15. När David själv orsakade ett problem fick han be om förlåtelse och då förlät Gud honom. Genom allt var Gud med David och allt blev bra till slut.

Ibland har vi allting under kontroll tycker vi och saker blir som vi planerat och tänkt ut. Ibland får vi uppleva saker i vår omgivning eller i vår familj som inte känns bra, som är jobbiga. Vi har inte kontroll över allt, bara en liten del. Det är mycket som vi inte kan rå på.

Det står att Herren vet allt om oss. När allt är jobbigt och vi inte vet vad vi ska göra så vet Jesus om det. Vilken styrka vi har att han omsluter oss på alla sidor, inget ont kan förbli över oss. Jesus är med både i välgång och i motgång, både i uppförsbacke och nedförsbacke.

Jesus vet precis vad vi gör. I en barnsång som vi sjung när jag var liten står det: ”Var försiktig lilla öga vad du ser (öra vad du hör, fot vart du går, hand vad du gör), för din fader ovan där blickar ned på barnet här, Var försiktig lilla öga vad du ser. Jesus ser oss och har ett vakande öga över oss för han vill oss det allra bästa. Det står ”Om jag går eller ligger ser du det”.

Jesus har inte denna kontroll på oss för att han ska slå ned oss utan för att han vill hjälpa oss att klara av vårt liv så att vi är redo för himmelsfärd när vårt liv på jorden är slut. Jesus har omsorg om dej och han har omsorg om mej.

Tack Jesus för löftet att du omsluter oss på alla sidor och håller oss i din famn!

Ha en välsignad höst önskar Rino Hulth